Technisch onderhoud & elektrakeuringen

Onderhoud aan en het keuren van elektrische installaties & apparaten borgt de veilig- en betrouwbaar houden ervan en is veelal verplicht. Daarnaast waarborgt het de continuïteit in gebruik en/of in de werkprocessen. Door regelmatig onderhoud te plegen en elektrakeuringen uit te voeren voorkom je onverwachte storingen en verhoog je de levensduur van je apparatuur. 

 

Geldersche Bouwservice kan niet alleen zorgen voor het technisch onderhoud inclusief keuringen van je elektra en installaties. Wij verzorgen ook pre-keuringen en kunnen je helpen bij het afhandelen en oplossen van actie- en aandachtspunten voortvloeiend uit de pre-keuring. Meteen lekker doorpakken dus!

Ieder bedrijf heeft elektrisch materieel.  

Onder elektrisch materieel van je bedrijf valt alles wat vanuit de meterkast of de technische ruimte je bedrijf ingaat, zoals kabels, buizen, leidingen en schakelaars. Én alle apparaten en machines die je ergens in je bedrijf op de stroomvoorziening aansluit.  

 

Er zijn verschillende elektrakeuringen voor het elektrisch materieel van bedrijven. Door het laten uitvoeren van elektrakeuringen zorg je voor een veilige werkomgeving voor jou en je medewerkers.

 

Dit zijn de belangrijkste elektrakeuringen:

- NEN 3140: een elektrakeuring conform NEN 3140 inventariseert de gebruiksrisico’s van het elektrisch materieel, bijvoorbeeld bij aanraking van installaties door een persoon. Er is geen wettelijke verplichting om een NEN 3140 keuring uit te voeren. Wel moet een werkgever vanuit de Arbowet zorgen voor een veilige werkomgeving voor zijn personeel. Een periodieke veiligheidskeuring aan de hand van de NEN 3140 is een goed hulpmiddel om die te waarborgen.

- SCIOS Scope 8: bij deze elektrakeuring wordt het aanrakingsgevaar van de elektrische installatie in kaart gebracht. Dit is het geheel van bekabeling in het bedrijfspand, zoals de bekabeling in muren en stopcontacten. De keuring voldoet aan NEN 3140 en de Arbowet.

- SCIOS Scope 9: is de elektrakeuring voor alle apparatuur binnen het bedrijf met een stekker. Het doel van de keuring is het voorkomen van lichamelijk letsel bij het personeel door aanraking of gebruik van elektrische apparatuur. De keuring voldoet aan NEN 3140 en de Arbowet.

- NTA 8220: een elektrakeuring volgens NTA 8220 brengt de brandrisico’s van het elektrisch materieel in een bedrijf in kaart. De inspecteur beoordeelt het brandrisico van het elektrisch materieel in een bepaalde ruimte.

 

- SCIOS Scope 10: deze inspectie brengt de brandrisico’s van het elektrisch materieel in kaart volgens de NTA 8220. Deze keuring wordt uitgevoerd door een SCIOS gecertificeerd inspectiebedrijf en een speciaal voor deze keuring opgeleide inspecteur.

De SCIOS Scope 10 keuring is geen wettelijke    verplichting, maar kan wel geëist worden door verzekeraars voor een brandverzekering. 

 

- SCIOS Scope 12: deze elektrakeuring beoordeelt de complete zonnestroom-­installatie (pv-installatie) op brandrisico's en elektrische veiligheid. Van de zonnepanelen, de connectoren en de omvormers tot en met de meterkast waarop het systeem zit aangesloten. Ook controleert de inspecteur of het dak voldoende draagkracht heeft. De keuring voldoet aan de NEN1010, een norm voor de oplevering van elektrische installaties. 

Wil je hier meer over weten of liever meteen een afspraak maken?